Новини - България

Създават мрежа от центрове за лечение на мозъчно-съдови болести
Прочетена: 332 пъти

Центровете за терапия на мозъчно-съдови заболявания ще се превърнат в гръбнака за национална мрежа от лечебни заведения, в които дори ще се обучават специалисти, за да може неждите на пациентите да бъде максимално покрита. Това обяви министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов по време на откриването на новите клиники по урология и неврохирургия в столичната УМБАЛ "Св. Анна".

 

Клиниката по неврохирургия ще разполага именно с такъв център за лечение на мозъчно-съдови болести, с което на практика ще изпълнява правителствената концепция за развитие на здравеопазването. Москов припомни, че тя е приета още в началото на мандата, през 2014 г., и поставя акцент именно върху неврологичните заболявания.

"В тази концепция беше ясно записано, че мозъчно-съдовите заболявания са една от основните причини за смъртност и инвалидизация на хората в активна възраст. Последва план, финансиране и проект и днес виждате как месец по месец, година по година това се е движело до момента, в който България разполага с модерен начин за пълноценно излекуване на такива пациенти", коментира здравният министър.

На тържественото откриване присъства също премиерът в оставка Бойко Борисов, който отбеляза добрата работа на екипа на болницата и най-вече на ръководителя й д-р Славчо Близнаков.

"От спешното отделение до края всичко сме го направили ние с тези хора. Така че като дойде един пациент… да излезе от тук здрав и без травматичните увреждания, които носят тези сложни операции. Това е най-доброто и удоволетворение, и оценка", заяви Борисов.

Отбелязано беше също, че мениджмънтът на "Св. Анна" може да служи за пример на останалите болници, защото е успял да промени начина, по който се разплаща с фирмите и по който сключва договори с външни доставчици и изпълнители. По този начин в лечебното заведение са останали средства за увеличение не само на работните заплати, но и за реновирането на Клиниката по урология, която е финансирано изцяло със средства на болницата.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития