Новини - България

Създават мобилни аптеки за малките населени места без достъп до лекарства
Прочетена: 571 пъти

Министерството на здравеопазването работи по законодателни промени, които да стимулират разкриването на аптеки в малките населени места. Това обяви днес в парламента здравният министър д-р Петър Москов.

 

Едно от предложенията предвижда регламентирането на мобилни аптеки.

Предлагаме и създаването на мобилни аптеки, които да бъдат структури на аптеките, осъществяващи дейност на територията на населени места, в които няма открита аптека. В населено място с недостиг от аптеки ще може да осъществяват дейност на втори или следващ адрес аптеки, получили разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти, обясни Москов.

По думите му административната процедура за разкриването на мобилни аптеки ще е максимално улеснена, но ще се осигурява денонощна работа по график, изготвен от съответната регионална здравна инспекция. Графикът ще е задължителен и за неспазването ще бъдат налагани санкции.

 

Изказването на Москов бе в отговор на питане на народния представител от Реформаторския блок Вили Лилков относно липсата на аптеки в селата и малките общински центрове. Според депутата, около 2 милиона души у нас са лишени от достъп до аптеки. По думите му в България има 5070 села, в които работят едва 160 аптеки.

 

Министър Москов призна за проблема като отбеляза, че България е в челните места по брой аптеки на глава от населението, но и на едно от последните по достъп до фармацевтична услуга.

 

По време на парламентарния контрол стана ясно още, че общите задълженията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към чуждестранни фондове и здравни каси, осигурили здравни услуги на български граждани в Европейския съюз към 30 юни са в размер на 190, 476 млн. лв.  Министър Москов отбеляза, че за старите задължения се търси решение за разсрочено плащане, а текущите се изплащат в момента. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития