Събития -

ноември 2016

ПВСЧПСН
 
    
22 ноември
Вторник
Създават международен регистър на болни с наследствен ангиоедем
Хотел "Арена ди Сердика"
гр. София
08:00 - 12:30 ч.

На 22.11.2016 г., вторник, от 8:00 ч. в столичния хотел "Арена ди Сердика" експерти от 29 страни ще обединят усилия в създаването на единен международен легистър на болните от наследствен ангиоедем.

 

Инициативата по създаване на световен регистър е на проф. Марко Чикарди (Prof. Marco Cicardi, Universita degli Studi di Milano) - един от най-известните учени и изследователи в Европа и света в сферата на ангиоедема, автор на международния консенсус за лечение и диагностика на заболяването. Първоначално идеята му включвала участието на страните от Европа, но към нея бързо проявяват интерес и експерти от Канада, Мексико, Колумбия и други.

 

Българската страна на форума ще бъде представлявана от двама специалисти в Клиниката по алергология на УМБАЛ "Александровска" - доц. Мария Стаевска и д-р Анна Валериева, по чиито заслуги първата среща на обединението се провежда у нас. Клиниката в "Александровска" е единственият център в страната, в който по клинична пътека се извършва диагностика, лечение и проследяване на пациентите с наследствен ангиоедем и от 44 години се води регистър на заболелите.

 

Ангиоедемът представлява оток на по-дълбоките слоеве на кожата, поради натрупване на течност, който може бързо да прогресира и да застраши живота на пациента. Често засяга горните дихателни пътища, шията, лицето, гениталиите.

 

В България диагностицираните са 65 души от 23 фамилии – 40 българи и 25 роми. Специалистите са на мнение, че вероятно броят на засегнатите е два пъти по-голям, но поради спецификата на заболяването и поради известни прилики с алергичните заболявания, голям брой пациенти не са диагностицирани или са погрешно лекувани за други заболявания, което често завършва фатално за тях.