Медицина на бъдещето -

Създаването на бебета без яйцеклетки може да стане възможно
Прочетена: 693 пъти
Снимка: BBC

Някой ден може да стане възможно създаването на бебета без използването на яйцеклетки, сочат ранни научни експерименти, пише BBC.

 

Учени са успели да създадат здраво бебе мишка, карайки сперматозоидите да „повярват”, че оплождат нормални яйцеклетки.

 

Откритието, публикувано в научното списание “Nature Communications”, може да означава, че в далечно бъдеще ролята на жените в зачеването ще се елиминира. Засега научната работа помага да бъдат обяснени някои детайли от процеса на оплождане.

 

Научният експеримент е проведен от екип на Университета в Бат, който започва опитите си с неоплодена яйцеклетка. Учените използват химикали, за да я „подмамят” да се превърне в „псевдоембрион”.  Тези "фалшиви” ембриони имат много общи неща с обикновени клетки, като например кожните, по отношение на начина, по който се делят и контролират ДНК.

 

Изследователите предположили, че ако инжектират сперма в псевдоембрионите на лабораторна мишка, може да създадат здрави бебета. По същия начин някой ден ще може да се постигнат подобни резултати и с хората - чрез използването на клетки, които не са истински яйцеклетки.

 

Целта на учените е да установят точните механизми на оплождането, защото това, което се случва след като сперматозоидът се слее с яйцеклетката, все още е до известна степен мистерия. Знае се, например, че яйцеклетката напълно "разсъблича" цялата химична обвивка на ДНК-то на сперматозоида и я "облича наново". Това го кара да спре да се държи като сперматозоид и да започне да се държи като ембрион. Все още не е напълно известно на медицината как става точно тази промяна.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития