Новини - България

Създаваме първия център за хирургично лечение на пулмонална хипертония в Източна Европа
Прочетена: 1852 пъти
Снимка: Аджибадем Сити Клиник

Национален център за диагностика и хурургично лечение на хроничната тромбоемболична пулмонална хипертония (ХТЕПХ) ще бъде създаден с усилията на екипа на Сърдечно-съдовия център при Аджибадем Сити Клиник в партньорство с най-голямата специализирана структура в Европа в тази област – болница „Папуърт“ в Кеймбридж, Великобритания. Това бе съобщено днес на пресконференция в столицата, по повод първите две успешни операции, извършени от екипа на Отделението по кардиохирургия на Сърдечно-съдовия център.

„Това е една много успешна стъпка напред, която ни дава увереност, че можем успешно да реализираме целта си, а тя е насочена към това у нас да бъде въведен модела на болница „Папуърт“ и другия голям световен център в тази област – Университетската болница „Сан Диего“ в Калифорния, САЩ“, обясни кардиохирургът д-р Георги Игнатов, координатор на Програмата за хирургично лечение на ХТЕПХ и ръководител на оперативния екип, извършил интервенциите.

По неговите думи, вече е ясно, че у нас има потенциал да бъдат въведени програмите на тези водещи световни центрове. Всичко това, според кардиохирурга означава, че България може да стане лидер в региона в тази област, а гаранцията за качеството на работата е заложена във факта, че нашите специалисти ще спазват утвърдените световни протоколи – като се започне от селекцията на пациентите, обсъждането на тяхната операбилност и ползите от интервенцията и се стигне до следоперативното наблюдение и проследяване във времето. Стремежът на специалистите от центъра е да бъде изградена обща база данни с центровете в Кеймбридж и Сан Диего, която да бъде използвана за научни цели не само в кардиохирургията, но и във всички сателитни области.

„В основата на успеха при този вид лечение е интердисциплинарният подход, който включва не само подготвени кардиохирурзи, анестезиолози и помощен персонал в лицето на добре обучени медицински сестри и рехабилитатори, но и последващо компетентно наблюдение и проследяване. Не по-малко важно е обаче да постигнем и по-голяма сензитивност от страна на лекарите – кардиолози, пулмолози, общопрактикуващи лекари, при разпознаването на ранните признаци на заболяването,защото то има и форми, които протичат по-завоалирано“, каза проф. Иво Петров, медицински директор на Сърдечно-съдовия център при Аджибадем Сити Клиник.

До момента български пациенти с пулмонална хипертония, подходящи за хирургично лечение са били оперирани в Австрия, където интервенцията е с относително най-ниска цена – 48 000 евро. След като този вид операции бъдат въведени у нас, ще отпадне необходимостта тези болни да се лекуват в чуждестранни клиники, стана ясно още на пресконференцията днес. Към момента не е ясен точният брой на пациентите с тази диагноза у нас. Средната честота за света е 6 на 100 000 от населението. Според специалистите обаче вероятното разпространение е доста по-високо – от порядъка на 25 на 100 000 души. Тези болни се консултират и проследяват в 3 специализирани центъра – в Националната кардиологична болница, в столичната болница „Св.Анна“ и в Университетска болница „Св. Марина“ - Варна.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития