Медицина на бъдещето -

Създадоха универсална ваксина срещу рак - тестват я върху хора
Прочетена: 3385 пъти

Първите тестове на универсална ваксина срещу рак са успешно проведени върху хора, съобщава Independent. Немските учени, занимаващи се с изследването, обясняват, че имунизацията с препарата предизвиква в организма имунен отговор, в резултат на който имунната система атакува раковите клетки.

 

Ваксината с наночастиците е инжектирана в кръвта на трима пациенти с рак в късен стадий. В резултат - организмът им започва да произвежда Т-лимфоцити, които разпознават и убиват клетките, носещи чужди антигени.

 

В доклада на учените пише, че пациентите не са излекувани от рак напълно. Въпреки това - при един от тях туморът в лимфните възли е намалял. При друг, подложен на хирургично отстраняване на тумора, в организма му не са установени признаци на рак седем месеца след ваксинацията. Третият пациент, при който осем кожни тумора се разпространяват към белите дробове, туморите са в "клинично стабилно състояние".

 

Според учените създаването на подобна ваксина е значителна крачка напред в борбата с онкологичните заболявания. При това препаратът предизвиквал относително слаба реакция, подобно на грипоподобни симптоми, за разлика от реакцията на химиотерапията. 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития