Медицина на бъдещето -

Създадоха кост за присаждане с помощта на 3D принтер
Прочетена: 493 пъти
Снимка: dnaindia.com

Изследователи от Северозападния университет в Чикаго създадоха изкуствена кост от ковък и резистентен биоматериал, която може да стимулира естественото регенериране на костите. Откритието е публикувано в списание Science Translational Medicine, пише Chicago Tonight.

 

Изкуствената кост е създадена с помощта на 3D принтер. За разлика от другите съществуващи подобни костни присадки, иновативният продукт е едновременно еластичен и твърд и може лесно да бъде разрязан. С негова помощ е възможно да регенерират естествени костни тъкани, без да е необходимо да се добавят вещества, за да се улесни растежът на костите. Учените поясниха, че новият материал е създаден на базата на хидроксиапатит - основна минерална съставка в костната тъкан, и полимер, който е биосъвместим и биоразградим.

 

Откритието ще даде възможност за създаване на много по-евтини и достъпни импланти и протези, които ще се използват за лечение на костни и зъбни увреждания.Те ще могат да намерят приложение и в пластичната хирургия. Учени успешно лекували увреждане на гръбначния стълб у плъхове и малформация на череп у маймуна.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития