Медицина на бъдещето -

Създадоха 3D хрущял от стволови клетки
Прочетена: 435 пъти

Учени създадоха в лабораторни условия 3D хрущял от стволови клетки, който може да замени увредения при пациенти. Предстои клинично проучване на продукта. Учените казват, че той може да осигури алтернатива за пациенти с артрит при необходимост от операция за смяна на тазобедрената става, пише ibtimes.co.uk.

 

Най-честата причина за такава хирургична интервенция е артритът. Хирурзите са склонни да извършат подобна операция при пациенти на възраст под 50 години, защото периода на преживяемост на една ставна протеза е около 20 години, което означава повторна операция на по-късен етап. Премахването на стара протеза може да разруши костта и да доведе до инфекция. Извършването на подобна операция при по-възрастни пациенти носи и по-големи рискове.

 

Хрущялната тъкан се получава от стволови клетки на самия пациент, а продуктът прилича на истински хрущял. Той ще може да се използва за възстановяване на цялата хрущялна тъкан на засегната става и е решение за справяне с последствията от възпаление при артрит.

 

Лабораторно полученият хрущял може да допринесе за значителното подобрение на качеството на живот при хора, при които не може да се предприеме смяна на ставата, а са подложени само на физиотерапия и прием на противовъзпалителни и обезболяващи средства.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития