Новини - България

Създаден е Консултативен студентски съвет към асоциацията по здравни грижи
Прочетена: 350 пъти
Снимка: БАПЗГ

Създаден е Национален консултативен студентски съвет (НКСС) към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), информираха от асоциацията. Идеята е на студенти от Шуменския филиал на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна, а предложението е направено на XIII национален форум на специалистите по здравни грижи с международно участие, който се проведе в Шумен през ноември тази година, уточняват от организацията.

 

Координатор на съвета е Петя Дренчева - второкурсничка от специалност "Медицинска сестра" в същия филиал. Амбицията на младите хора, подели инициативата, е да привлекат студенти от направление "Здравни грижи" от всички университети и медицински колежи у нас.

 

"Целта ни е бъдещите медицински специалисти отрано да се запознаят с правата и задълженията си като членове на съсловната организация, а също така да бъдем полезни с идеи за издигането на имиджа на професиите на медицинската сестра, акушерката, фелдшера, лекарския асистент, рехабилитатора, медицинския и рентгеновия лаборант и масажистите с увредено зрение. Всички тези специалисти членуват в БАПЗГ", посочи Петя Дренчева. 

 

Според инициаторите за създаването му това е начин да се прокара мост между младото и опитното поколение специалисти по здравни грижи, които могат да си бъдат взаимно полезни. Студентите имат желание и да провеждат различни инициативи за здравна профилактика и промотиране на здравословен начин на живот. Вече е традиция студенти от Шуменския филиал на Медицинския университет - Варна  да осъществяват различни инициативи по повод световните дни на инсулта, недоносените бебета, редките болести, остеопорозата, диабета и др.

 

Студентите от НКСС към БАПЗГ имат за цел също така да мотивират връстниците си да се занимават с научни и практически проучвания, които биха били полезни за подобряване на практиките по здравни грижи в лечебните заведения. По време на форума възпитаниците на   Филиала в Шумен се включиха и в първата по рода си студентска постерна сесия. Те обмениха опит и виждания със свои колеги от сродните специалности във висшите медицински учебни заведения във Варна, Плевен, Стара Загора и Русе. Студентският съвет вече има Фейсбук профил и имейл адрес.

 

"Преди 2 години споделих със студентите във Филиала в Шумен идеята да се създаде Консултативен студентски съвет към БАПЗГ, който да работи на национално ниво и ето, че тази идея узря и стана факт. Радвам се, че младите хора усещат потребност да са близо до специалистите по здравни грижи, да черпят опит от тях и да обменят мнение - това със сигурност ще даде добри резултати в бъдеще", сподели проф. Соня Тончева, национален консултант по здравни грижи, която е директор на филиала и член на Управителния съвет на  БАПЗГ.

 

"За нас е чест, че студентите осъзнаха важността и смисъла от участие в организация, регулираща професиите ни. Техните идеи за подобряване на обучението им, желанието им да се усъвършенстват и да бъдат полезни и то у нас, ни дават увереност, че заедно ще обновим БАПЗГ и ще работим още по-успешно за издигане имиджа на професиите ни и за подобряване социалния статус на професионалистите по здравни грижи", коментира по този повод председателят на асоциацията Милка Василева.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития