Новини - България

Сайт ще предлага целогодшно безплатни онлайн консултации за меланома
Прочетена: 486 пъти

Ако се нуждаете от достоверна информация за рака на кожата, търсите специалист или просто се притеснявате от бемката на лявото си рамо, вече има интернет сайт, който да отговори на всичките ви въпроси.

 

Melanoma.bg е първият интернет сайт на български език, който ще информира от първо лице за онкодерматологичните заболявания, техните симптоми и методи на лечение. В него пациентите ще могат да разберат не само какво е меланом и как да се предпазват от него, но също така да се консултират безплатно онлайн с един от най-добрите онкодерматолози у нас доц. Красимир Киров или да си запишат час за лична среща с него. 

"Сайтът няма да служи за поставяне на диагнози и назначаване на терапии, нито ще стимулира самолечението", категорична е д-р Анелия Рачева, административен директор на болница "Надежда", която е инициатор на онлайн платформата.

Само за няколко минути потребителите могат да разберат дали са предразположени към рак на кожата, като попълнят кратка анкета. Предвидена е и възможност да изпратят до специалист снимки на съмнителните според тях бемки по тялото им, заснети дори с GSM. По този начин ще могат да следят развитието на всяко едно кожно образование, което ги притеснява, категорични са организаторите.

"Информацията за лечението и профилактиката на кожните тумори много бързо се развива, затова е важно тя да бъде подновяване поне на 6 месеца. За съжаление съществуващите интернет сайтове не предлагат информация на нужното ниво, а често провокират излишни страхове сред хората", посочи предимствата на новия сайт и доц. Красимир Киров.

По думите му меланомата е сравнително рядко заболяване за България, но въпреки това броят на болните расте средно с около 2,77% годишно. Според данните на Националния раков регистър за 2011 г. пациентите с малигнен меланом у нас са почти 480, но за около 30% от тях заболяването е фатално. Причината е, че проблемът е малко познат сред населението, хората твърде късно се обръщат към лекар, а това сериозно намалява шансовете за тяхното лечение.

 

У нас вече се прилагат таргетни медикаменти за изчистване на туморните клетки на меланома, като два от продуктите в този клас се реимбурсират от здравната каса. Терапията обаче е ефективна само при половината от пациентите (с установена BRAF мутация) и само за период от 6 до 8 месеца. Затова лекарите все още изписват облъчване и операции на неповлияващите се от лечението новообразования, заедно с таргетната терапия.

 

Очаква се до година-две в България да се появят схемите, които комбинират т. нар. BRAF-инхибитори с МЕК-инхибитори, които повлияват 70% от пациентите, като ефектът при тях продължава минимум година. Медикаментите от този клас обаче едва ли ще бъдат регистрирани у нас преди 2018 г., затова е изключително важно дотогава да се обръща по-голямо внимание на профилактиката, категорични са експертите.

 

В тази връзка болница "Надежда" възнамерява да организира периодично през цялата година безплатни прегледи при онкодерматолог. Конкретните дати ще бъдат публикувани на сайта www.melanoma.bg, заедно с телефони за връзка или възможност за онлайн записване.

 

Освен това болницата разполага и с мултидисциплинарен екип, който си е поставил за цел в близко бъдеще да създаде у нас първият Център за лечение на кожни новообразувания.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития