Новини - България

Съветът по превенция на СПИН ще се ръководи от министъра
Прочетена: 391 пъти

Правителството прие промени в постановление от 2014 г., с което бе определен редът за функциониране на Националния съвет по превенция на СПИН, туберкулоза и сексуално предавани инфекции. Целта е да се оптимизира работата на Националния съвет, който е органът на държавно ниво, представящ искания за финансиране на националните програми за превенция и контрол на социално-значими заболявания като СПИН и туберкулоза пред международни донори, информират от правителствената пресслужба.

 

Промените предвиждат председател на Националния съвет да бъде министърът на здравеопазването, а не вицепремиер. Заместник-председателите ще се излъчват с мнозинство от членовете на съвета, като единият от тях ще е представител на членовете по право (заместник-министри и заместник-председатели на ДАЗД и ДАБ), а другият ще представлява експертните съвети, неправителствените и международните организации, осъществяващи подкрепа в превенцията на ХИВ и туберкулоза, и избираемите членове.

 

Редакцията е съобразена със Закона за администрацията и изискванията на един от най-големите донори в света – Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. От 2004 г. той предоставя безвъзмездна помощ в страната по Програмите за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и туберкулоза. Тя ще позволи по-добра ефективност и оптимизиране дейността на Националния съвет, твърдят от пресцентъра на Министерски съвет.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития