Новини - България

Сашо Ганов е новият временен директор на "БулБио"
Прочетена: 1505 пъти

Старшият експерт на Българския лекарски съюз (БЛС) Сашо Ганов временно ще поеме управлението на държавната фирма за производство на ваксини "БулБио", след като директорът й д-р Любомир Димитров  е бил уволнен. Това съобщиха за Redmedia от Министерството на здравеопазването.

 

Причината за рокадата са констатирани нарушения в доклад на инспектората на здравното ведомство, въз основа на които министър д-р Петър Москов е издал заповед за освобождаването на Димитров от длъжност.

 

От министерството отказват подробности за нарушенията и не могат да потвърдят дали сред тях е доставката на 100 000 петвалентни ваксини от Турция, в замяна на които България дари на южната ни съседка 5 000 000 бройки от БЦЖ ваксините срещу туберкулоза, произвеждани у нас от "БулБио - НЦЗПБ" ЕООД.

 

Скандалът около размяната избухна в началото на годината заради подозрението, че "има нещо гнило" в износа на БЦЖ ваксините. В публичното пространство упорито се твърди, че доставката на турските ваксини срещу българските е осъществена чрез фалшиви подписи и митнически документи, а даже и чрез натиск върху ръководството на държавната фирма "БулБио".

 

Тогава директорът д-р Любомир Димитров потвърди пред камерата на предаването "Открито" на журналиста от БНТ Валя Ахчиева (бел. р. - материалът не беше излъчен веднага, а с огромно закъснение, но бе разпространен в интернет), че след тричасов разговор в Министерството на здравеопазването е подписал допълнително споразумение, според което не ведомството, а "БулБио" дарява ваксините на съседна Турция. По думите му излиза, че стойността на цялата поръчка от почти половин милион лева ще остане за сметка на дружеството и му е била прехвърлена под натиск.

 

Признанието му провокира подозрения за евентуално източване на държавното дружество, които обаче до този момент не са потвърдени.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития