Новини - България

Със 75% да се намалят новите случаи на ХИВ у нас до 2020 г., предвижда нова програма
Прочетена: 451 пъти

Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане Проект на Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции (СПИ) в Република България 2016 - 2020 г. Това е третата по ред програма за страната ни. Тя е изготвена от междуведомствена работна група и предстои да бъде гласувана от Министерски съвет.

 

Програмата предвижда дейности по превенция, диагностика, лечение, грижи и подкрепа. Фокусът на услугите е насочен към специфичните нужди на целевите групи.

 

В доклада към проекта се посочва:

 

„Повече от три десетилетия светът живее с глобалното предизвикателство за справяне с епидемията, причинена от ХИВ. Въпреки усилията на световната общественост, към 2014 г. броят на хората, живеещи с ХИВ наброява 36,9 млн., а 1,2 млн. са починали от СПИН свързани заболявания. Географското положение на България поставя страната на кръстопътя на две епидемии от ХИВ/СПИН с различна динамика и различни движещи сили. От една страна епидемията в Западна и Централна Европа (основен път на предаване е необезопасени сексуални контакти между мъже) с приблизително 900 000 лица, живеещи с ХИВ и от друга в Източна Европа и Централна Азия с приблизително 1,4 милиона лица, живеещи с ХИВ и заразени по кръвен път чрез инжекционна употреба на наркотици.“

 

Основните цели на Националната програма са:

 

  • Достигане до минимум 60% покритие на групите в най-висок риск чрез запазване, разширяване и поддържане на целенасочени и непрекъснати интервенции за превенция на ХИВ с цел да се намали риска от инфектиране или предаване на ХИВ инфекцията.

 

  • Намаляване със 75% на новите случаи на ХИВ инфекцията.

 

  • Елиминиране на предаването на ХИВ инфекцията от майка на новородено.

 

  • До 2020 г. достигане до 90% на дела на лицата, инфектирани с ХИВ, които знаят своя статус, включване на антиретровирусно лечение на 90% от хората, живещи с ХИВ, които знаят своя статус и постигане на трайна вирусна супресия при тези на лечение.

 

  • Достигане през 2020 г. до 95% от бременните жени с изследване за сифилис и до 90% от бременните жени с изследване за ХИВ.

 

  • До 2020 г. намаляване до 90% на: случаите с вроден сифилис, на инфекциите, причинени от T. pallidum и на инфекциите, причинени от N. Gonorhoea е спрямо нивата от 2015 г.

 

  • До 2020 г. осигуряване на защита и нулева дискриминация на хората, живеещи с ХИВ, и на лицата от групите в най-висок риск.

 

 

До скоро дейностите по превенция на ХИВ/СПИН се осъществяваха с финансиране по линия на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. През настоящата година се добавя и държавно финансиране, а от 2017 г. превенцията и лечение на ХИВ и СПИН ще се финансират изцяло от бюджета на Министерство на здравеопазването.

Общият финансов ресурс, необходим за осъществяване на дейностите по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ за петгодишния период е в размер на 20 471 360 лева.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития