Новини - България

„Санофи“ ще осигурява 4-валентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит
Прочетена: 479 пъти

Фармацевтичната компания „Санофи", чрез представителя си за България – фирма „Соломед“, е единственият участник в търга за доставка на 4-валентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит. Това съобщиха пред Redmedia от пресцентъра на здравното ведомство след като в последния работен ден на миналата седмица бяха отворени офертите, представени във втория търг, обявен от министерството. Припомняме, че обществената поръчка бе обявена за втори път, тъй като при първата отпреди 3 месеца не се яви участник за 4-валентната ваксина срещу дифтерия тетанус, коклюш и полиомиелит, но бяха подадени оферти за 5 и 6-валентните ваксини  от „ГлаксоСмитКлайн“ и „Санофи“.  

 

Ангажиментът, поет от доставчика, е да осигури до 120 000 дози от 4-валентната ваксина „Тетраксим“ при единична цена от 24,24 лв. с включен ДДС, като общата стойност на поръчката е до 2 908 800 лв. с ДДС.  Първите 35 000 дози, трябва да пристигнат през юли, а останалите количества са разпределени за следващите месеци - 30 000 дози през август, 25 000 – през септември и 30 000 - през ноември.  Възможност предвидените количества да не бъдат доставени в пълен обем е заложена единствено за последната, ноемврийска доставка.

 

Аналогична е и ситуацията с ваксините срещу бяс и коремен тиф. Здравно министерство е заявило необходимост от 15 000 ваксини срещу бяс и 1500 – срещу коремен тиф. Доставките на ваксини срещу бяс ще бъдат 3, всяка за по 5000 дози, съответно за месеците юли, септември и декември, като единствено за последната ще важи възможността да бъде в количество „до 5000“, уточняват от здравното ведомство. Доставчикът „Соломед“ е представил оферта, в която предлага единична цена за ваксината срещу бяс от 28,20 лв.с ДДС или обща стойност до 423 000 лв. с ДДС, както и единична цена на ваксината срещу коремен тиф от 21,05 лв. с ДДС за доза  или обща сума на поръчката – до 31 575 лв. с ДДС.

 

Комисията по обществени поръчки към Министерството на здравеопазването ще направи проверка за съответствие на предложените цени с установените в Позитивния лекарствен списък. Ако няма разминавания, сделката ще стане факт и доставките ще стартират в рамките на договорените срокове, посочиха от ведомството.   

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития