Новини - България

Санкциите на касата по служебния рамков договор – незаконни
Прочетена: 267 пъти

Решението на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от март 2016 г., с което се урежда нова процедура за контрол върху изпълнението на договорите от лечебните заведения, противоречи на закона. По тази причина санкциите, наложени по този ред със заповеди на Здравната каса, са нищожни. Това гласи решението на Пловдивския административен съд, постановено преди дни по дело, заведено от МБАЛ „Св.Св. Козма и Дамян“ - Пловдив. Болницата е потърсила своите права по повод на глоби на касата, наложени по тази процедура след проверка, осъществена през юли миналата година.

 

В решението си пловдивските магистрати изтъкват, че целта и смисъла на закона е условията и реда за контрол по изпълнение на договорите и размерът на санкциите при неизпълнение на договора, да бъдат определени с участието на двете страни по Националния рамков договор (НРД) – от една страна Български лекарски съюз (БЛС) и Български зъболекарски съюз (БЗС), от друга – НЗОК, а не едностранно от нейния  Надзорен съвет.

„За Надзорния съвет не съществува предоставено от закона правомощие да определя с решение реда за налагане на санкции, както и техния размер. Предвидената с новата редакция на чл. 74, ал. 5 от ЗЗО компетентност на управителя на НЗОК, респективно на директора на РЗОК, за налагане на санкции, е отложена от законодателя във времето - след приемането на новите национални рамкови договори“, аргументират решението си пловдивските административни съдии. 

То може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС), но ако той като по-горна инстанция го потвърди, този факт ще има последици по отношение на всички санкции, наложени от касата в едногодишния период от 1 април 2016 г. до 1 април 2017 г., през който действаше т.нар. „Служебен рамков договор“.      

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития