Любопитно -

Самотата е по-опасна от затлъстяването, твърдят психолози
Прочетена: 187 пъти

Самотата и социалната изолация представляват по-голяма заплаха за човека от затлъстяването, твърдят психолози от Университета Бригам Янг в Юта, САЩ. Според тях, въздействието на такива фактори заплашително се засилва с всяка изминала година и може да се превърне в национален проблем.

 

Изводите на психолозите са представени по време на 125-ия конгрес на Американската психологическа асоциация, съобщава БГНЕС, като се позовава на ТАСС. Според експертите поддържането на взаимоотношения с други хора е фундаментална потребност за човека. То е важно както за психическото равновесие, така и за оцеляването.

 

По данни от изследването Loneliness Study, проведено от неправителствената организация AARP, 42.6 млн. възрастни американци над 45-годишна възраст страдат от хронична самота. Според последните резултати от преброяване през 2014 г., повече от една четвърт от населението на страната живее в самота, а повече от половината хора нямат брак. Анализ на повече от 148 научни изследвания сочи недвусмислено, че здравите социални връзки са фактор за понижаване наполовина на риска от ранна смърт. Вторият мета анализ се базира на 70 научни изследвания с участието на 3.4 млн. души в Северна Америка, Европа, Азия и Австралия. Той показва, че социалната изолация и самотата увеличават риска от преждевременна смърт повече от другите фактори, включително затлъстяването. Специалистите смятат, че системата на здравеопазването трябва да отчита и влиянието на социалните връзки върху здравето на населението. Според тях един от пътищата за решаване на този проблем, е строежът на паркове и почивни бази за пенсионерите, които са най-уязвими за самотата.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития