Новини - Свят

Само за седмица в Румъния са регистрирани нови 100 случая на морбили
Прочетена: 213 пъти

През последната седмица здравните власти в Румъния са регистрирали 100 нови случая на морбили, предаде румънската информационна агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

 

Така от началото на годината до сега в северната ни съседка от инфекцията са заболели 8455 деца и възрастни, като смъртните случаи са 32. Най-засегнати от епидемията са западните окръзи на страната, където имунизационният обхват е под 50%. Според статистиката на румънското здравно министерство над 200 000 деца на възраст между 9 месеца и 9 години не са били ваксинирани срещу морбили.

 

Властите реагираха на опасността, като спешно бе създаден и приет нов закон за имунизациите, който ще влезе в сила през 2019 г. В него са предвидени сериозни санкции за родители, които отказват да се информират за рисковете при отказ от имунизация. Същите строги мерки са предвидени и за здравните инспектори по места, а лекарите, които не изпълняват задълженията си по имунизациите са застрашени да загубят практиката си.

 

Междувременно румънският министър на здравеопазването уволни регоиналните здравни инспектори в областите, където имунизационният обхват е бил много нисък. По данни на здравните власти към момента  близо 170 000 деца подлежат на незабавна имунизация срещу морбили. 

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития