Новини - България

Само три държавни болници са на печалба
Прочетена: 625 пъти

Столичната УМБАЛ „Св.Иван Рилски“, УМБАЛ „Проф.Георги Странски“ -  Плевен и МБАЛ – Монтана са трите държавни болници, които са на печалба. Останалите имат неразплатени задължения, а някои вървят към катастрофа. Това стана ясно по време на вчерашното заседание на парламентарната здравна комисия, на което министърът на здравеопазването проф. Николай Петров отговаря на депутатски питания. Отговорът е на въпрос на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер по повод доклад на здравното министерство за състоянието на държавните и общинските болници. Тези лечебни заведения, които са в най-тежко състояние ще работят с оздравителни планове в условията на индивидуален мониторинг, а там, където има нарушения, ще бъде сезирана прокуратурата и ще има смяна в ръководствата, категоричен бе министър Петров, без да цитира конкретни лечебни заведения и конкретни имена на директори. 

 

Като пример той посочи разходите на болниците за лекарства. Има случаи, в които са били закупувани медикаменти на цена, по-висока от утвърдената в Позитивния лекарствен списък, като щетите варират от 90 000 до 600 000 лв.

 

Според министъра е много важно методиката, по която ще се формират бюджетите на болниците да бъде ясна, прозрачна и аргументирана, за да няма спекулации с това коя лечебница е получила повече пари и коя по-малко.

 

Министърът защити пред депутатите виждането си, че трябва да има гъвкавост при определянето на лимитите на лечебните заведения, защото при някои от тях има типични сезонни особености. Болницата в Бургас например е в пъти по-натоварена през лятото, поради огромния поток от почиващи край морето. Същото се отнася и за болницата в Поморие, която в момента поема 5 пъти повече пациенти от обичайното през другите месеци на годината. Подобна е ситуацията през зимата и в лечебните заведения в близост до планински курорти като Банско или Пампорово.

Тези особености трябва да се вземат предвид при изготвянето на бюджета на Здравната каса за следващата година, подчерта проф. Петров.

Той изрази надеждата си, че понятието „спешност“ ще бъде ясно дефинирано и ще се знае точно що е то „спешен пациент“, защото  практиката показвала, че 80% от хората, които сега търсят помощ в спешните звена не се нуждаят от спешна интервенция.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития