Новини - България

Само 1.5% от спешните хоспитализации в частни болници са съмнителни
Прочетена: 1414 пъти

Работата в столичната Спешна помощ не е корумпирана и комерсиална, напротив - спазват се критериите на медицинския стандарт. Това увери директорът на Центъра за спешна медицинска помощ - София (ЦСМП - София) д-р Георги Гелев по повод разразилия се скандал за "търговия с пациенти".

 

Във връзка с разследването на Нова телевизия, според което линейките транспортират болните не в най-близката, а в точно определена болница на базата на договорки между служители на спешния център и лечебното заведение, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов нареди проверка на всички случаи от началото на годината.

 

Данните трябваше да бъдат оповестени днес, но работата  още не е приключила, защото обемът информация от GPS-системите на линейките е твърде голям, обясни д-р Гелев. Въпреки това екипът на ЦСМП-София е успял да анализира всички кардиологични случаи, заедно с тези, чиято крайна дейстинация е частна болница.

"От 1 януари 2016 г. до 20 юни ЦСМП-София има 71 000 извършени повиквания. От тях 18 170 са хоспитализираните болни. Общо 1 361 от пациентите са откарани в частно лечебно заведение, което представлява 7,5% от всички хоспитализации", уточни директорът на ЦСМП.

От тези 1 361 случая 676 души (или едва 3,2% от всички хоспитализации) са отишли в по-далечна частна болница, но половината от тях са били откарани там по желание на лекуващия ги лекар. Така и не стана ясно каква част от хората не са били откарани до най-близката клиника по собствено желание, но при всички положения около 330 от случаите или 1,5% от всички хоспитализации се явяват съмнителни. 

 

Според д-р Гелев обаче пренебрежимо ниските проценти на евентуални злоупотреби показват, че не се касае за тенденция, а за единични случаи на отклонения от стандартите. В края на проверката всички те ще бъдат обстойно проверени, а виновните ще понесат съответната отговорност.

"Що се касае до кардиологичните инциденти, водещите клиники, към които се отправят линейките, са държавните болници. От около 240 такива случаи средномесечно, около 50 отиват в Националната кардиологична болница, още толкова в "Св. Анна", близо по 30 в "Пирогов" и "Св. Екатерина". Останалите се разпределят по частните болници, като най-много случаи отиват в "Софиямед" (15-20 броя месечно), "Токуда" и "Сити Клиник", сподели директорът по медиинската дейност в ЦСМП-София Мариана Малинова.

Ръководството на столичната Спешна помощ увери, че нито един техен служител няма допълнителни граждански договори с други спешни структури, защото според трудовото законодателство подобни взаимоотношения са незаконни и наказуеми. Въпреки това д-р Гелев обясни, че 14-те души, които лично е наказал заради неспазване на стандартите, са карали пациенти предимно за частните болници "Витоша" и "Сити Клиник".

"Нападките деморализират нашите хора. Ако така продължава тази сатанизация на нашите колеги, до няколко години няма да остане нито един лекар да работи в Спешна помощ. За последните 3-4 години не по-малко от 100 наши лекари са заминали в чужбина", посочи проблемите на системата д-р Гелев. 

По официални данни свободните щатни бройки за лекари в ЦСМП - София в момента са 105, но недостигат също и 50-60 медицински сестри. Наетите са общо 942-ма, които обслужват между 300 и 500 повиквания дневно в София и областта. На практика над 2,5 млн. души в момента се обслужват от около 35-40 екипа на Спешна помощ и това е крайно недостатъчно, оплака се ръководството. 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития