Новини - България

Съдят лекар за присвояване на лекарства от болница в Разград и за измама на пациенти
Прочетена: 302 пъти

Районната прокуратура в Разград предаде на съд 49-годишния хирург д-р Бранимир М. от МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград, който ще отговаря за две престъпления, съобщават от прокуратурата. Едното е за обсебване чрез противозаконно присвояване на лекарства, които владее или пази, собственост на лечебното заведение  – престъпление по член 206, ал. 1 от Наказателния кодекс. Второто обвинение е за измама с цел да набави за себе си имотна облага  чрез възбуждане и поддържане на заблуждение у свои пациенти  – престъпление по член 209, ал. 1 от наказателния кодекс. И двете деяния, в които е обвинен и ще застане пред съда подсъдимият лекар, са извършени като продължавани престъпления, уточняват от прокуратурата. 

 

В периода от 11 февруари до 24 април 2014 г. като хирург МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград д-р Бранимир М.  противозаконно присвоил чужди движими вещи – 55  флакона лекарствен продукт „Таргоцид“ от  400 млг на стойност 3203,40 лева, собственост на болницата, които владеел и пазел. За това престъпление извършителят се наказва за обсебване с лишаване от свобода от една до шест години.

 

За времето от 24 февруари до 2 май 2014 г. в Разград с цел да набави за себе си имотна облага подсъдимият д-р Бранимир М. възбудил и поддържал заблуждение у близките на петима свои пациенти, че ще осигури допълнително ефикасни лекарства и медицински консумативи за лечението им, с което им причинил имотна вреда в размер общо на 5327 лева. За измама в Наказателния кодекс е предвидено наказание лишаване от свобода от 1 до 6 год.

 

Щетите от престъпленията, в които е обвинен подсъдимият хирург, са в размер на 8530,40 лева. Те не са възстановени до момента. Разноските  по делото, което е насрочено за разглеждане в Разградския районен съд в сряда, 26 октомври 2016 г., са в размер на 5385 лева. Съдебното следствие ще продължи три дни.

 

Подсъдимият д-р Бранимир М. е със забрана да напуска пределите на страната. Срещу него е внесен и друг обвинителен акт от Районната прокуратура в Разград за измама в съучастие.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития