Новини - Свят

Съдът в Бангладеш: Лекарите да пишат четливо!
Прочетена: 580 пъти

Съдът в Бангладеш е забранил на лекарите в страната да пишат нечетливо, след няколко случая, в които пациенти са купували грешни лекарства поради грозно написани рецепти, съобщава „Фокус“ като се позовава на AFP.

Сега лекарите ще трябва или да пишат рецепти на машина, или да ги пишат с печатни букви“, заяви заместник главният прокурор на страната Коклесур Рахман и допълни: „Съдът нареди на здравния министър да разпространи новото правило сред лекарите в страната“.

Наредено е също така лекарите да използват имената на самите лекарства, а не специфичните търговски наименования, с които те са продавани от различните фармацевтични компании.

„Много пациенти и дори някои фармацевти не могат да прочетат драсканиците на лекарите по рецептите“, заяви адвокат Манзил Моршед, който е завел дело от името на обществото.

По думите му заради нечетливите рецепти, често пациентите вземат грешни лекарства, което им струва пари и ги излага на здравен риск.

 

Решението на съда е прието добре от обществото, макар и някои лекари да искат от правителството да въведе по-бързо компютризирана система за издаване на рецепти, съобщават местните медии.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития