Новини - България

Съдът отмени и медицинския стандарт по хирургия
Прочетена: 265 пъти

Поредната отменена наредба, с която Министерството на здравеопазването въвежда медицинските стандарти, е тази за специалностите по хирургия. 

 

Със свое решение от 9 май петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно определя за несъстоятелни медицинските стандарти по хирургия, неврохирургия, гръдна хирургия, кардиохирургия, съдова хирургия, детска хирургия и лицево-челюстна хирургия.

"Правилни са изводите на тричленния състав на Върховния административен съд, че мотивите към проекта на процесната наредба не съдържат задължителното съдържание, визирано в чл. 28, ал. 2, т. 3, т. 4 и т. 5 от ЗНА – ( т. 3) финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба; (т. 4) очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива и (т. 5) анализ за съответствие с правото на Европейския съюз. Не е спазен и принципа за обоснованост по чл. 26, ал. 1 от ЗНА", отбелязват в определението си магистратите. 

С това свое решение петчленният състав на ВАС оставя в сила решението на тричленния, който вече отмени същия стандарт в началото на декември 2016 година. 

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития