Новини - България

С поставяне на имплант в окото лекари спасиха жена от непоносими болки
Прочетена: 552 пъти
Снимка: МБАЛ ''Света София''

Офталмолози на МБАЛ ''Света София'' помогнаха на жена с непоносими болки в лявото око, като й поставиха специален имплант в него, съобщиха от лечебното заведение. Операцията е извършена от доц. д-р Христина Благоева, с асистенцията на д-р Владимир Баков.

 

Жената постъпва в болницата с непоносими болки в лявото око. При прегледа се установява, че те са причинени от изключително високо очно налягане от 53 мм живачен стълб, при норма до 21 mmHg.  След проведено локално и общо лечение очното налягане е понижено до 43 mmHg. Пациентката страда от глаукома, която е неподатлива на лечение с капки и лазер. Има и  високостепенно късогладство от – 15.0 dpt.

 

По време на операцията, извършена на 17-ти февруари, в лявото око е имплантиран антиглаукомен  шънт, който нормализира  вътрешноочното налягане,  при пациенти на които конвенционалните методи не помагат. В конкретния случай налягането се стабилизира до 17-19 mmHg, без антиглаукомни капки. Това е поредната операция в МБАЛ ''Света София'', при която е имплантиран  антиглаукомен шънт, съобщават от лечебното заведение.

 

Глаукомата засяга около 67 милиона души по света и е втората водеща причина за слепота. Наричат я тихия крадец на зрението, защото много често протича без болка или други обезпокоителни симптоми.  Световната здравна организация препоръчва всички хора над 40 г. поне веднъж годишно да се подлагат на профилактичен преглед с  измерване на очното налягане и проверка на зрителната острота. По-чести профилактични прегледи трябва да извършват пациентите с фамилна обремененост (глаукома), гранични стойности на очното налягане, късогледство, претърпелите очни травми и диабет.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития