Новини - България

С парите за лечение на деца се е злоупотребявало, според доклада на Инспектората към МЗ
Прочетена: 492 пъти
Снимки: bTV

С парите за лечение на деца се е злоупотребявало. Това се твърди в доклада на Инспектората на Министерството на здравеопазването за дейността на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД), съобщава bTV, която разполага с последния документ на структурата.

 

От бюджета за лечение са изразходвани средства за командироване на лекари и служители на фонда, включително и с цел специализация и обучение, е един от изводите в доклада. Така например, бившият директор на ЦФЛД Павел Александров е командировал в чужбина лекари за обучение или специализация, а дневните, нощувките и самолетните билети се отчитали като средства, изразходвани за лечение на деца.

 

Отчитани командировки от парите за лечение

 

Телевизията разполага с командировъчна заповед, подписанa от Александров, с която той изпраща лекар в Париж на курс по детска лапароскопска хирургия. Разходите трябва да се отчетат по параграф “лечение на деца”. В други заповеди служител на фонда е пътувал няколкократно до Турция с цел решаване на административни и счетоводни въпроси, но отчетените разходи са били от перото в бюджета "лечение на деца". Според Инспектората на МЗ, тези командировки нарушават закона.

 

„Средствата за командировка не следва да са за сметка на лечението на децата, а да е за сметка на текущата издръжка на фонда и да бъдат отчетени в параграф „командировки”, коментира една от инспекторите по проверката, която остава анонимна, заради продължаващото разследване.

 

Издаване на Формуляр S2 без право

 

Според bTV, в доклада пише още, че директорът на фонда е издавал неправомерно формуляри S2, тъй като право на това имат само Здравната каса и здравният министър. Формулярът удостоверява право на здравна помощ зад граница. С него пациентът се лекува като осигурен в съответната държава. В документа е записано, че Павел Александров е издал такива формуляри за над 7 милиона лева.

 

„Той е описвал тези формуляри във всичките си доклади в последните 3 години, които са разписани от съответния министър. Във всеки доклад пише колко средства са спестени чрез издаване на формуляра S2 - за три години са 42 милиона лева”, казва пред елевизията Десислава Хурмузова от „Спаси, дари на", която е член на Обществения съвет към фонда.

 

От Инспектората обясняват това нарушение на закона по-скоро с частни интереси.

 

Договори без цена

 

В доклада пише още, че ЦФЛД има подписани договори с фирма за съдействие за прегледи, настаняване и извършване на медицински процедури, като в тях не е разписана цена, а фондът е плащал на тази фирма само срещу предоставяне на фактура.

 

Става въпрос за два договора с Гюрай Ходжев ЕООД - представител на турската "Аджъбадем". Изплатените средства по тези споразумения са за 453 хиляди лева. В договорите обаче няма цена, а парите, превеждани на фирмата, са изплащани само срещу получени фактури.

 

„Всичко от неговата дейност е било съгласувано от една страна с Обществения съвет, от друга страна, е минавало през министерството. Такъв е уставът, той не може на своя глава да предприеме каквито и да било действия”, посочи адвокат Диана Ангелова.

 

Разпит

 

Докладът на Инспектората към здравно министерство изтича в медиите в деня, в който съпругата на вече бившия директор на фонда е разпитана в ГДБОП като свидетел. Тя е представила доказателства за произхода на иззетите ценности (часовници, монети и др.) от дома им – документи за наследство и данъчни декларации. Част от вещите са били на бившия й съпруг, който е починал, а монетите са на сина й.

 

 „Обвинението е изключително схематично, преписано от Наказателния кодекс – 5, 6 текста, и без конкретизация. Ние без да имаме конкретно обвинение, няма как да изграждаме защитата“, каза пред медиите днес адвокат Диана Ангелова.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития