Новини - България

С 10 млн. лв. лаборатории ще следят за качеството на питейните води
Прочетена: 170 пъти

Министерството на здравеопазването получи 10 млн. лв. от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за оборудването на 10 лаборатории за мониторинг на качеството на питейните води. Договорът за безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" беше подписан днес между вицепремиера и министър на здравеопазването Илко Семерджиев и министъра на околната среда и водите Ирина Костова.

"Като човек от здравната сфера мога да кажа, че хората сме това, което дишаме, пием и ядем. Чистотата на водата, контролът върху нея и спазването на стандартите са гаранция, че децата ни ще живеят в чиста среда. Това е предпоставка за доброто им физическо развитие", каза вицепремиерът Семерджиев.

"За мен е удоволствие да положа подписа си под този проект, който е инвестиция в здравето на хората и е в синхрон с европейското и националното законодателство", допълни и министър Ирина Костова.

Новата апаратура ще подпомогне работата на регионалните здравни инспекции в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Плевен и Враца, както и на Националния център по радиобиология и радиационна защита.

 

С изпълнението на проекта ще се подобрят възможностите на лабораториите от системата на Държавния здравен контрол. Ще бъде разширен обхватът и ще се повиши техническият капацитет за анализиране в пълен обем на задължителните по европейското и националното законодателство показатели, свързани с гарантиране на качеството и безопасността на питейната вода.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития