Медицина на бъдещето -

Руски учени с лек срещу наркоманията. Можел да се използва и превантивно при тийнейджърите
Прочетена: 341 пъти

Руски учени са разработили молекула, която блокира чувството на удоволствие от наркотиците, съобщава в. „Стандарт“, като се позовава на РИА Новости. Очакванията са до 2023 г. молекулата да бъде в основата на първото лечение от наркотична зависимост.

 

Учените обясняват, че разработеното лекарство е аналог на морфина, но не се пристрастяваш към него. След като веществото навлезе в кръвта, тялото на пациента започва да произвежда антитела, които предотвратяват проникването на различни видове упойващи вещества в мозъка. По този начин човек не получава удоволствие от наркотичните вещества и се отказва от тяхното използване.

 

Според учените, новото лекарство може да помогне в лечението на опиоидна зависимост - към хероина, морфина, дезоморфина и др. А времето за лечение се очаква да отнема не повече от две години, уточняват учените.

 

Тази  година ще се проведат предварителни клинични проучвания върху животни. При успях ще се премине към изпитвания върху хора. Според учените лекарството може да бъде използвано и като превантивна мярка, например при тийнейджърите.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития