Новини - В медиите

Румяна Арнаудова пред bTV: Имаме гласни доказателства срещу Семерджиев
Прочетена: 194 пъти

Няма доказателства на служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев да е бил оказван натиск, има обаче свидетелски показания срещу него, с които смятаме, че ще можем да убедим съда, че има извършено престъпление. Това каза говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова, в предаването "Tази сутрин" по bTV.

 

Вчера специализираното звено "Антикорупция" в Софийската градска прокуратура привлече министъра като обвиняем за престъпление против реда на управлението. Според магистратите той е заплашил с уволнение директора на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова, ако не назначи посочено от него лице за заместник-директор в Агенцията. Според Стоименова обаче лицето е било в конфликт на интереси.

 

В съобщение до медиите Семерджиев каза, че заплаха не е имало, нито искане за оставка, но ИАЛ е управлявана еднолично, като същевременно не е изпълнявала функциите си добре, затова е поискал назначаването на заместник-директор. Стоименова пък повече от месец организирала масиран натиск върху министъра, за да не бъде сменена.

"Конкретните заплахи, които Семерджиев е отправил, са: „Мога да ви уволня, мога да ви направя и други неща“. Това е част от разговора и част от формата на принуда, които той е използвал. Преди това е поискал оставката на Стоименова, а тя е отговорила, че няма да си я подаде. Със заплашителен тон министърът е уточнил, че очаква на 27 март тя да назначи посоченото ѝ лице за свой заместник и че секунда повече няма да я чака. Така че има няколко думи с изключително заплашителен и настоятелен тон, които ние възприемаме като заплаха", каза Арнаудова.

Няма запис на този разговор, не са използвани специални разузнавателни средства, но имаме свидетели и очевидци. С гласни доказателства смятаме, че ще можем да убедим съда, че има извършено престъпление, посочи тя.

 

Според нея не е работа на министъра да дава предложения за назначаването на заместници и щом не е имало такива, очевидно не се е налагало.

 

Лицето, за което Семерджиев е настоявал да бъде назначено, е било в конфликт на интереси с поста, тъй като проверката на Стоименова в интернет и Търговския регистър е показала, че той е собственик на няколко дружества, всички в областта на здравеопазването, които са подотчетни на агенцията. Тоест едно подотчетно лице ще стане контрольор, обясни Арнаудова.

 

Целият разговор можете да гледате ТУК.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития