Новини - България

Румен Радев: Министърът на здравето трябва да се научи да мисли за хората
Прочетена: 147 пъти
Снимка: Стоп кадър - Дарик радио

„Министърът на здравето, ако е свикнал да борави само с числа, трябва да се научи да мисли за хората. Това се иска от него също и основно.“

 

Това каза президентът Румен Радев в предаването „Годината“ на Дарик в отговор на репликата на здравния министър Кирил Ананиев, че мотивите за президентското вето върху текстовете, касаещи мораториума, в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. са несериозни, а протестът е предизвикан от една огромна манипулация на хора с частни, корпоративни интереси.

 

„Изобщо не ме интересуват фармацевтичните компании. Мен ме интересуват българските граждани. И един български гражданин да е ощетен от това, че му се отнема възможност той да бъде излекуван, от това че му се отнема надеждата, аз ще го защитавам, защото той има права по българската Конституция. Министърът вместо да се вторачва толкова усърдно кой протестира пред парламента, да се вторачи в проблемите на министерството, които са много. Ние очакваме от този министър решения. Очакваме затягане на финансовата дисциплина. Очакваме по-голям контрол. Очакваме ефективност на здравеопазването и достъпност за всеки български гражданин. Да не си бърка ролите. Той не е наблюдател на протестите пред парламента. За това има други хора. Нека той си гледа министерството“, каза Радев.

 

Президентът отбеляза, че Кирил Ананиев е наистина добър бюджетар и никой не може да го оспори, но трябва да се пренастрои от човек, който цял живот се е занимавал с числа, сега трябва да се занимава с човешки съдби. Ако не го направи, това означава, че е стъпил с единия крак на пързалката за миснистри на здравеопазването, каза държавният глава.

 

На въпрос дали приема мораториумът да отпадне само за лекарства, които се използват в 1/3 от държавите в Европейския съюз, президентът каза:

 

„За мен преди всичко това е морален въпрос, въпрос на човещина, въпрос на гарантиране на конституционните права на всеки един български гражданин. Аз говорих с много хора – специалисти, експерти, политици и в дясно, и в ляво. Говорих и с хора в парламента, с хора с голям стаж като лекари, точно в тази много специфична материя. И мога да ви кажа, че не е сериозно, когато имаме бюджет за здравеопазване от порядъка на 4,7 млрд. лв. да не могат да се балансират едни 25 млн. лв. Тук не говорим за чисти финансови сметки. Пак казвам – въпросът е морален, въпросът е за елементарни права по Конституция.“

 

Президентът Румен Радев заяви, че няма да избързва с даването на мораториума върху новите лекарства на Конституционния съд. Той припомни, че премиерът Бойко Борисов вчера е заявил, че е склонен да се преразгледа мораториума и именно затова държавният глава ще даде възможност да се ревизира този акт.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития