Новини - България

"Розов кемпер" ще помага на жени с рак на гърдата в страната
Прочетена: 493 пъти

Мобилен Клуб на "Една от 8" за профилактични прегледи и консултации за жени с рак на гърдата ще започне да обикаля страната още това лято, за да осигури помощ и подкрепа на пациентите дори в най-отдалечените населени места. Инициативата е на Фондация "Една от 8", а мобилният център е специално поръчан за целите на организацията по проект "Розов кемпер на "Една от 8".

"Това е идея, която се роди миналата година. Искаме нашата организация да пътува из цялата страна – да стига до по-малки населени места, по-бедни райони, там, където хората се срамуват и са с повече стигми по отношение на една такава онкологична диагноза. Искаме да им помогнем и да им предоставим всички дейности, които правим. Много хора ни търсят от цялата страна, които идват в София за консултации, операции, лъчетерапия или за последващо лечение. Ние искаме не те да идват, а ние да отидем при тях и това не е някаква глезотия", сподели пред Redmedia председателят и основател на „Една от 8” Нана Гладуиш.

Кемперът ще разполага с всичко необходимо така, че услугите на фондацията да достигат до всички жени в страната, нуждаещи се от помощ. Той ще предоставя консултации, информация за заболяването и хранителния режим, психологична помощ, арт терапии, подкрепа за близките и семействата на болните и прочие. Освен съвети, жените ще могат да получат и напълно безплатни аксесоари – тюрбани, сутиени, протези и други, които иначе трудно могат да си набавят сами. Обмисля се дори идеята в кемпера да се монтира мобилен ехограф и да се ангажира лекар, за да може по време на пътуванията да се извършват и безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата.

 

За да започне кемперът да обикаля страната обаче, са необходими общо 142 813 лева. Това е сумата, която фирмата-вносител е поискала, за да пригоди кемпера за целите на фондацията. До този момент тя е събрала 76 101 лв. от корпоративни дарители и спонсори, и спешно се нуждае от още 66 712 лв. (без в сумата да се включват транспортирането от Италия и брандирането на кемпера). Създаден е и DMS номер*, с който всеки, ангажиран с каузата, също може да дари средства за кампанията.

"Кемперът вече е поръчан. Февруари месец сключихме договор с фирмата-вносител, платихме 20%, за да направим поръчката, и кемперът ще пристигне през май. Тогава трябва и да го платим. А средствата не ни стигат и в момента водим разговори с банка, за да изтеглим евентуално кредит", допълни Нана Гладуиш.

Организаторите са категорични, че със или без банков заем, кемперът ще започне да обикаля страната още това лято. В момента се работи върху програмата му за периода юни – ноември, като плановете са да посети минимум 16 български града. Обикновено сутрин кемперът ще паркира пред болници с онкологични отделения и ще предоставя консултации и подкрепа на пациенти и техните семейства. След това ще се премества в по-централните части и пешеходните зони, където има най-голямо текучество на хора. Ще предоставя психологична помощ, занимания по арт-терапия и два специални модула – справяне със стрес и хранене по време на лечение. А всички, които просто желаят да поговорят за болестта, могат да чуят с какво се сблъскват пациентите от хора, преживели диагнозата.

"Тези събития в градовете ще са не просто едно говорене на тема рак на гърдата, а един празник на живота. Ще има музика, ще има занимания по арт-терапия , разработваме дори идеята да готвим на открито. Изобщо, ще бъдем едно много приятно място за срещи", убедена е Нана.

Ако желаете да станете част от инициативата на Фондация „Една от 8” и да подкрепите каузата на жените с рак на гърдата, можете да дарите средства за закупуването на кемпера на специално откритата за целта банкова сметка:

 

Райфайзенбанк (България) АД

IBAN  BG47RZBB91551006950018

 

Или на специално отворения за дарения DMS номер:

 

Изпратете SMS с текст DMS KEMPER на кратък номер 17 777. Цената на един SMS е 1 лв. за абонатите на Telenor, Vivacom и Mtel.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития