Новини - България

Родители протестираха срещу усложнената работа на Фонда за лечение на деца
Прочетена: 304 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

Между 50 и 100 души протестираха пред сградата на Министерството на здравеопазването срещу промените в работата на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД), настъпили след арестите на бившето му ръководство на 20 април и назначаването на ново.  

 

Участие в протеста взеха семейства с деца, чакащи решение за лечене, вече подпомогнати от фонда и такива, които не се нуждаят от лечение. Подкрепата си изразиха и представители на различни неправителствени организации и бивши членове на Общественя съвет на ЦФЛД.

 

Повод за общественото недоволство са усложнените процедури, по които се гледат и одобряват молбите за подпомагане на болните деца. Според протестиращите искането на допълнителни експертни становища забавя допълнително лечението на част от малчуганите.

 

Ето защо те настояват да бъде публично оповестено намерението на зравно министерство за промени в ЦФЛД, стриктно спазване на утвърдените процедури и практики, прозрачност при работата по промяна на правилата за работа на фонда и назначаване на постоянна и компетентна администрация в звеното.

 

Исканията на протестиращите бяха чути от заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който слезе при тях пред министерството още в самото начало.

„Лъжа е твърдението, че има забавени документи на деца нуждаещи се от финансиране на лечение. Фондът работи в много по-кратки срокове от досегашните, а заседанията на Обществения съвет, където се взимат окончателните решения, се провеждат по-често, а не веднъж на три седмици, както е била практиката до момента“, каза Шарков.

По думите му за оценката на всеки случай се подхожда индивидуално и ако се налага бързо решение, гласуването на членовете на Обществения съвет се организира по електронен път.

„Отнасяме се отговорно и с разбиране към тревогата на родителите. Недоумяваме как е възможно някои хора да си позволяват да използват мъката им за толкова грозна и заблуждаваща обществото кампания. Лъжа е, че министърът или някой от екипа му имат намерение да затварят фонда или да променят статута му. Напротив, ние сме поели ангажимента той да работи по-добре. Лъжа е, че се предвижда закриване на Обществения съвет. Напротив, поели сме ангажимента той да провежда по-чести заседания, а не само веднъж на три седмици, както е практиката досега. Лъжа е, че правилникът на фонда се подменя на тъмно. След като бъде изработен, той ще бъде качен за обществено обсъждане на сайта на министерството и на фонда, както всички нормативни актове на министерството“, добави д-р Шарков.

Думите му бяха посрещнати от бившите членове на Обществения съвет на ЦФЛД, които вече повече от месец алармират за настъпилите проблеми, с разочарование и обида.

 

Бившите членове на Обществения съвет на ЦФЛД, които вече повече от месец алармират за настъпилите проблеми, посрещнаха обвиненията в лъжа с разочарование и обида.  

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития