Новини - В медиите

Родители на деца с нисък ръст искат НЗОК да поеме рехабилитацията им
Прочетена: 432 пъти

Пациентите с нисък ръст настояват държавата да поеме рехабилитацията им. В момента по линия на Здравната касата те имат право само на една процедура, съобщава бТВ.

 

Биляна е на 3. Диагнозата ахондроплазия е причината за ниския й ръст. Диагнозата е поставена, когато е била на 8 месеца. В началото постъпва почти всеки месец в болница за по 10 дни, където получава и рехабилитация. След като навършва годинка обаче, редовният прием спира – не се полагал над тази възраст.

 

"Няма майка, която да не прави всичко за детето си. Аз работя на 3 места, мъжът ми работи, справяме се някак си, за да има пари за нея", казва Мила Сърбашева, майка на Биляна.

 

Семейството започва да търси подходящ рехабилитатор. Намират го в частен център, където един час струва 30 лева. Посещенията са 2-3 пъти седмично, което прави сумата непосилна за семейството.

 

По здравна каса децата като Биляна могат да постъпват в болница, където да се извършва и рехабилитация, само веднъж годишно. Това е крайно недостатъчно според специалистите.

 

От  Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) уточняват, че клиничните пътеки за постъпване в болница се договарят всяка година с лекарския съюз. Вземат се под внимание и становищата на националните консултанти. И апелират родителите официално да внесат предложенията си, за да се съобразят с тях експертите.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития