Новини - България

Родители готвят протест в подкрепа на Фонда за лечение на деца
Прочетена: 768 пъти
При последната подобна акция пред сградата на Министерството на здравеопазването се събраха стотина души, но не успяха да извоюват промяна в начина на работа на Фонда за лечение на деца.

Стотици родители, членове на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца и техни поддръжници се канят да излязат на протест срещу разпадането на Фонда. Инициативата е планирана за началото на октомври, а организацията тече в социалните мрежи.

 

Поводът е вълната от оставки в Обществения съвет (ОС) през изминалата седмица. Първа напусна националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева, "поради несъгласие и протест, както с начина на работа при настоящото ръководство на ЦФЛД, така и с набързо приетия нов правилник за работа на Фонда", както посочи самата тя в писмо до здравния министър д-р Петър Москов.

 

Последва я представителят на гражданската инициатива "Спаси, дари на…" Десислава Хурмузова, за да не се легитимира "хаосът, злонамереността и тоталната некомпетентност на онези, които превзеха фонда на 20 април", е мотивът на организацията.

 

Днес се очаква още една обществена организация и нейният представител да напуснат Обществения съвет на Фонда за лечение на деца с подобни мотиви.

 

"Мами, татковци сега или никога, един по един съвестните хора от ОС си тръгват. Ако искаме Фондът да съществува трябва да се действа", пише Лилия Буюклиева във Фейсбук и призовава всички да излязат на протест, за да защитят единствената институция, която може да гарантира лечението на деца с тежки диагнози.

 

На този етап желание да присъстват на протеста са изявили почти 50 души, а още 28 подкрепят инициативата. Организацията на протеста е в начален стадий, но се очаква той да събере поне няколко стотин души. По всяка вероятност в него ще се включат както благотворителни, така и пациентски организации.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития