Новини - Свят

Роди се първото бебе в САЩ от майка с присадена матка
Прочетена: 270 пъти
Снимка: Профил на TIME в Twitter

В Университетската болница "Бейлър" в Далас, щата Тексас, се роди първото бебе в САЩ от майка с присадена матка, съобщават световните агенции. Това е първият подобен случай в САЩ. Успехът на болница „Бейлър“ вероятно няма да остане единствено с този случай, защото през последната година същият екип е извършил още 8 присаждания на матки, като още една от жените вече е бременна, според информация на списание „Тайм“. Независимо, че при 3 от пациентките трансплантите са били отстранени поради лошо кръвооросяване, надеждата на лекарите е, че в останалите случаи жените ще могат да забременеят и да износят плода нормално.

 

Припомняме, за първи път здраво бебе от майка с трансплантирана матка проплака в Швеция през септември 2014 г. Лекарят, който помогна за появата на бял свят на детето бе шведският специалист д-р Матс Бранстрьом. Той ръководеше голям екип, който осъществи трасплантацията на 36-годишната шведка и я наблюдаваше през цялото време на развитието на бременността й до 31 гестационна седмица, когато специалистите взеха решение да предизвикат раждане.

 

В същото време информациите за извършени трансплантации на матка през последните години се увеличават, макар и бавно. Един поглед назад във времето показва, че първата новина за такова значимо събитие е от 2000 г. от Саудитска Арабия, където трансплантацията е била от жив донор. През 2013 г. медици от Анталия,Турция също осъществиха такава интервенция, но от трупен донор. 

 

През април тази година екип от Белград съобщи, че е извършил трансплантация на млада жена, като донор на матката бе собствената й сестра еднояйчна близначка, вече майка на три деца. Към момента това е единственият случай в света, в който донорът е жив и е еднояйчен близнак. 

 

Темата за трансплантацията на матка обяснимо предизвкива сериозен интерес в научните среди. Тя е дискутирана и на наши национални форуми, като през 2015 г. специален гост лектор на 16-ия национален конгрес по репродуктивна медицина бе проф. Милан Миленкович от Университетската болница в Гьотеборг. Той е член на шведския екип, извършил най-много трансплантации в света до този момент.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития