Медицина на бъдещето -

Роботизирана ръкавица навлиза в медицината и производството
Прочетена: 399 пъти

Технология за роботизирана ръкавица, разработена от General Motors в партньорство с НАСА за нуждите на Международната космическа станция, ще намери приложение и на Земята. Иновативният продукт ще бъде използван в здравеопазването, производството и други области.

 

В сътрудничество с GM, Bioservo Technologies AB, шведска компания за медицински технологии, ще комбинира елементи от SEM Glove (Soft Extra Muscle) с RoboGlove, за да подобри възможностите на роботизираната ръкавица.

 

RoboGlove използва  сензори, активиращи механизми и „сухожилия”, сравними с нервите, мускулите и сухожилията в човешката ръка. Едно от изискванията към робота R2, също разработка на GM и НАСА, е да може да работи със съоръжения, създадени за хора.  Конструкторите постигат безпрецедентна сръчност на ръката. Тази технология бе приложена и в RoboGlove.

 

Bioservo първоначално ще разработи подпомагащо устройство за индустриална употреба, което да увеличи ефективността и в същото време да намали умората на мускулите на ръката. Изследванията сочат, че умората може да настъпи в рамките на няколко минути при непрекъснато боравене с даден инструмент.

 

„Комбинирането на най-доброто от трите свята в новата ръкавица – космическите технологии на НАСА, експертния инженерен капацитет на GM и уменията на Bioservo, що се отнася до медицинските технологии,  ще доведe до ниво на индустриално използване на технологията”, заяви  Томас Уорд, изпълнителен директор на Bioservo Technologies. Той описва технологичната комбинация като важна стъпка към въвеждането на мека екзоскелетна технология в глобален мащаб.

 

GM възнамерява да стане първият американски производител на автомобили, който ще използва роботизирана ръкавица. Bioservo, от своя страна, ще произвежда и продава новата ръкавица за различни приложения като медицинска рехабилитация и други дейности, където е необходима допълнителна захващаща сила.

 

Наследникът на RoboGlove може да намали силата, която работник трябва да упражни, когато работи с даден инструмент по-продължително време или извършва повтарящи се движения”, казва Кърт Вийс, вицепрезидент на GM Global Manufacturing Engineering.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития