Новини - Свят

Роботи посрещат пациентите в 2 болници в Белгия
Прочетена: 487 пъти
Снимки: The Guardian

Две белгийски болници вече имат нови членове на екипите си от иновативно поколение. Става въпрос за хуманоидния робот, наречен Пепър. Той ще посреща пациентите и техните близки на рецепциите на двете лечебните заведения в Лиеж и Остенд, пише The Guardian.

 

Пепър има екран на гърдите си и кръгла глава. Той е първият робот в света, който ще помага на хора в медицинска обстановка.

 

Пепър е висок 140 сантиметра и се придвижва чрез колела, монтирани на бялата му рамка. Новият асистент може да разпознава човешки говор на 20 езика, както и да отчита дали говори с жена, мъж или дете.

 

В Лиеж помощникът, който струва около 30 хил. евро, ще работи единствено на рецепцията, но в болнцта в Остенд Пепър ще придружава пациентите до търсеното от тях отделение, коментира Рафаел Тасар от компанията „Zora Bots”, разработила софтуера на болничния асистент.

 

Моделът е изграден от азиатски части, сглабяни във Франция, и е изпробван в японски магазини и няколко френски търговски центъра, основно с функции на продавач. Сега за пръв път ще работи като рецепционист.

 

Друг модел по-малки роботи, разработени от същата компания, са 57-сантиметорвите Нао. Те вече са разпространени в 300 болници, старчески и социални домове по цял свят. В Лиеж и Остенд те се използват в отделенията за деца и възрастни хора.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития