Любопитно -

Робот-пушач ще помага на учените
Прочетена: 266 пъти

Учени от Харвардския университет са създали робот-пушач (видео). Хуманоидът може да пуши 10 цигари една след друга, но забележителното в разработката е това, че целият получен дим се насочва към специална област, върху която са разположени живи човешки клетки. Това дава възможност по-подробно да се изучи въздействието на тютюневия дим върху човешките бели дробове. Самата разработка е наречена “бял дроб на чип”, съобщава Pixelmedia.

 

Роботът-пушач сам си пали цигарата, след което специален микрореспиратор “вдишва” дима, имитирайки по този начин процесите на белодробното дишане. Интензивността, дълбочината и интервалите на дръпването може да се регулира.

 

След това събраният дим чрез система от миниатюрни каналчета постъпва в камера, чиято повърхност е покрита със слой живи клетки от белодробна тъкан. Интересното е, че клетките могат да се сменят за изучаване на влиянието на дима върху различни техни типове. Например, влиянието на дима на здрави клетки и променени под въздействието на хронични заболявания. Когато димът попадне в камерата, десетки сензори предават различни параметри към централния компютър, където те могат да бъдат анализирани от учените.

 

Роботът може да пуши както обикновени цигари, така и електронни, влиянието на които все още не е достатъчно изучено.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития