Новини - България

Революционна терапия в борбата с изпотяването вече и в България
Прочетена: 1788 пъти
Снимка: Liberty Clinica България

Прекомерното изпотяване или хиперхидроза засяга средно около 5% от населението на планетата, като това състояние се отразява крайно негативно на самочувствието и нормалното функциониране на страдащите от него. Приблизително 350 000 са българите, които имат хиперхидроза, но те предпочитат да крият проблема си и да живеят по-ограничено и в изолация от другите. Тези данни бяха представени днес на пресконференция по повод откриването на първата у нас специализирана клиника за лечение на хиперхидроза – Liberty Clinica България. В нея ще се прилага иновативната miraDry технология за неинвазивно лечение на прекомерното изпотяване под мишниците – най-разпространената форма на състоянието. Методиката е базирана на използването на електромагнитни вълни, които разтварят и изпаряват потните жлези в тази анатомична област, без да се увреждат околните здрави тъкани. Има разработен и вариант за домашно приложение в случаите на прекомерно изпотяване в областта на дланите и ходилата. 

 

„Днес, след като имам натрупан повече от три десетилетия опит в лечение на прекомерното изпотяване, мога уверено да твърдя, че това е най-доброто и трайно решение, което е ефективно и не носи вреда на организма, сподели д-р Тсахи Видер, световно признат авторитет в тази област и ръководител на Националния център по хиперхидроза в Израел.

 

По неговите думи медицината е преминала през различни етапи в стремежа да се намери най-добрият подход за трайно излекуване на хиперхидрозата. Самият той, както и други негови колеги са прилагали хирургична интервенция с прерязване на група нерви – симпатектомия, после са лекували с локално приложение на ботокс, но и в двата случая резултатите не са били задоволителни, защото се е получавало повторно компенсаторно изпотяване, а травмите и дискомфорта за пациента не са били малки. Според д-р Видер е необходимо да се прави ясно разграничение на двата основни типа хиперхидроза – генерализираната, която се появява като следствие от някакво общо заболяване като например затлъстяване, диабет, болести на щитовидната жлеза, и фокалната – която е свързана с прекомерно изпотяване в една зона на тялото, най-често в аксилите (подмишниците).

 

"Когато лекуваме фокалната форма на това състояние с miraDry можем да сме сигурни, че разрушаваме елегантно само малка част от потните жлези, които се намират в този участък и това вмешателство нe нарушава нормалното функциониране на организма дори и при горещо време, при силен стрес и други екстремални ситуации. При обратната връзка с нашите пациенти те споделят, че не са имали повторно същия проблем, дори и когато са били на ваканция в страни и региони с много високи температури", каза д-р Видер.

 

„Когато идват в нашата клиника пациентите могат да бъдат сигурни, че преди да се пристъпи към интервенцията те ще бъдат щателно прегледани от лекар и ще могат да обсъдят с него всичко, което ги вълнува – минали и настоящи заболявания, общо състояние и мотиви да търсят това лечение. Интервенцията е краткотрайна и безболезнена, защото се извършва под местна упойка. Ако се наложи, след три месеца, се извършва повторна процедура по преценка на лекаря“, обясни д-р Юлиян Йорданов, хирург в столичната Първа градска болница и главен експерт в клиниката.

 

По неговите думи единствените категорични противопоказания за това лечение са носителство на пейсмейкър - изкуствен водач на сърдечния ритъм и бременност.

 

Новата клиника в София е част от веригата Liberty Clinic, която към момента включва още 4 клиники – в Тел Авив, Барселона, Лисабон и Порто. Желанието на собствениците е тя да се развива и подобни структури да бъдат открити в още много други европейски страни, стана ясно на пресконференцията днес.

 

По информация на мениджмънта на българската клиника цената за първа интервенция ще бъде 3200 лв., а в случаите, когато се налага повторна процедура ще бъде прилагана пакетна цена от 5200 лв.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития