Новини - България

Ревматичните заболявания засягат всеки четвърти европеец
Прочетена: 461 пъти

Ревматичните заболявания засягат всеки четвърти европеец. В България пациентите са повече от 100 хил. души. Това обявиха от Организацията на пациентите с ревматични заболявания в България (ОПРЗБ), които стартират утре Информационна седмица за ревматични заболявания в България. От организацията подчертават, че данните са приблизителни, тъй като все още липсва официална статистика за заболяването. Сред най-често срещаните ревматични заболявания са ревматоиден артрит (РА), болест на Бехтерев, псориатичен артрит,  лупус, синдром на Сьогрен, склеродермия, фибромиалгия, реактивен артрит. От тях боледуват и двата пола, като съотношението мъже - жени е 40% към 60%.

 

Ревматичните болести са хронични и доживотни. При тях болката е ежедневие, ако пациентът не се лекува адекватно, допълват от организацията. Според тях, основните проблеми, които срещат болните в България, са липсата на специалисти и социална подкрепа, както и затруднен достъп до адекватно лечение.

 

В България има само около 100 практикуващи ревматолози, а в Монтана, Разград, Хасково, Габрово, Благоевград, Кърджали, Перник и Кюстендил няма нито един. Детските ревматолози са 11, като 7 от тях работят в София. Това забавя поставянето на  диагноза, понякога с 10 години, а без правилна диагноза, болестите се усложняват и водят до инвалидизиране на пациентите.

 

Информационната седмица ще започне на 8 май със семинар, с участието на Гергана Радович, на тема „Автоимунните заболявания – присъда или възможност да се погрижим за себе си“.


За 10 май, Международния ден за информиране за заболяването лупус, е предвидена дискусията „Необикновеният живот с рядко заболяване в България“, посветена на предизвикателствата, пред които се изправят всеки ден хората, болни от лупус. Това е рядко автоимунно заболяване, което се среща при един на всеки около 2 хил. души. Точно в 20:00 часа същия ден, един от символите на София – НДК, ще грейне в лилаво, международния цвят на лупуса, като знак на съпричастност с каузата.На 12 май целият свят ще отбележи Световният ден за информираност за заболяването фибромиалгия. То се среща десет пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. Засяга предимно жени в активна възраст, между 20 и 50 години. Хората, които страдат от ревматично заболяване като лупус, ревматоиден артрит или болест на Бехтерев са по-склонни да развият и фибромиалгия. Заболяването засяга средно от 3 до 6% от световното население. Диагностицира се изключително трудно - като се изключат различни заболявания, които протичат със сходни симптоми.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития