Новини - България

Решено: Ще има Национален център за обучение по спешна помощ
Прочетена: 1118 пъти

Идеята за създаване на обучителен център за спешните медици у нас, която предизвика бурни реакции сред представителите на съсловието през седмицата, ще бъде факт в момента, в който правителството одобри предлаганите от Министерството на здравеопазването структурни промени в системата на здравеопазването, става ясно от публикуван проект на сайта на ведомството.

 

Документът предлага "създаването на Национален център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, като здравно заведение, юридическо лице на бюджетна издръжка, със седалище в гр. София и с предмет на дейност: научна, експертно-консултативна, информационно-аналитична, методическа и учебна дейност в областта на спешната медицинска помощ и медицинската помощ при бедствия, аварии и катастрофи".

 

Предвижда се също структурата да се ръководи от директор, избран с конкурс, а устройството и дейността му да бъдат описани в правилник, издаден от министъра на здравеопазването. Персоналът на свой ред ще се състои от петима души, които ще бъдат осигурени за сметка на незаети бройки в домовете за медико-социални грижи за деца.

"Целите, които ще се постигнат със създаването на Национален център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ е осигуряване на капацитет за подобряване на знанията и уменията на персонала в системата на спешната медицинска помощ чрез специализирано, теоретично и практическо обучение. То ще е насочено към развитие на потенциала на заетите в сектора, към разширяване, поддържане и актуализиране на техните знания и умения, както и към придобиване на нови, които са необходими за осигуряването на качествена здравна помощ", се казва в мотивите към проекта.

От текста обаче не става ясно дали центърът ще бъде създаден като отделна структура в системата на спешната помощ или предложението се прави във ръзка с вече разписаните проектопромени, според които Центърът за спешна медицинска помощ в София (ЦСМП-София) ще бъде превърнат в единен квалификационен център за спешните медици в цялата страна.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития