Новини - България

Решено: Извинителните бележки - с номер на амбулаторен лист
Прочетена: 2448 пъти

Нито един ученик няма да може да извинява отсъствиети си от училище по болест, без да предостави медицинска бележка, придружена от номера на амбулаторния лист, с който му е било назначено лечението. За това са се договорили министрите на образованието и здравеопазването Меглена Кунева и д-р Петър Москов на извънредна среща за решаване на проблема с отсътвията от училище.

 

Първоначалната идея беше извинителните бележки да бъдат придружени от оригинала на амбулаторния лист, като гаранция, че отсъстващото дете действително е било болно. Мярката обаче не срещна подкрепата на Сдружението на общопрактикуващите лекари, тъй като амбулаторният лист съдържа прекалено много лични данни, а оповестяването му нарушава принципа на лекарската тайна. 

 

Според новите указания джипитата ще попълват в медицинската бележка единствено номер от амбулаторен лист, от документ за преглед в спешен кабинет или от болница при лечение. Самото отсъствие от училище по "медицински причини, свързани със заболяване, което налага лечение в домашни условия, диагностични или лечебни процедури в амбулаторни условия или други свързани със здравето обстоятелства, се удостоверява от лекар в лечебно заведение за първична или специализирана медицинска помощ, център за спешна медицинска помощ или спешно отделение на лечебно заведение за болнична помощ. Удостоверението е въз основа на данните от анамнезата, обективния статус от извършения преглед, резултатите от извършените изследвания и поставената диагноза, отразени в медицинската документация - амбулаторен лист за лечебните заведения за извънболнична помощ, фиш за обслужен спешно болен за центровете за спешна медицинска помощ или лист за преглед на пациент в консултативно-диагностичния блок".

 

В медицинската бележка задължително се вписват номерът и датата на документа за преглед, както и съответният код на заболяването. Извиняването на отсъствия със задна дата няма да бъде възможно, защото посочените дни в бележката не може да предхождат датата на извършване на прегледа, посочена в амбулаторния лист.

 

Указанията на здравния министър са лекарите, издали медицински бележки, да предоставят при поискване на контролните органи на Министерство на здравеопазването (РЗИ и ИАМО) информация за издадените медицински бележки и свързаната с това медицинска документация. Д-р Москов е поискал директорите на РЗИ да проведат срещи с директорите на регионалните управления по образование, за да си сътрудничат. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития