Новини - България

Регулират състрадателното лечение с ясни правила
Прочетена: 237 пъти

За първи път в нашето лекарствено законодателство ще бъде включена цялостна регулация на състрадателното лечеиние, което се осъществява с лекарствени продукти, нерегистрирани за редовен внос и употреба в страната. Това каза на пресконференция днес заместник-министърът на здравеопазването маг. фарм. Лидия Нейчева.

 

По думите й това е начинът всички български граждани, които нямат друга алтернатива за лечение, да получат тази възможност в най-кратки срокове. Тези лекарства са изключително скъпи и се прилагат при тежки, нелечими заболявания, като се очаква най-много у нас да бъдат онкологичните пациенти, които ще се възползват от състрадателно лечение. Лекарствените продукти ще бъдат осигурявани от фирмите производители, но няма да се заплащат от болните, обясни зам.-министър Лидия Нейчева. Предстои също така да бъде направен анализ за нарастването на употребата на онкологични лекарствени продукти и свързаният с тях ръст на разходите на здравната каса. По думите на зам.-министър Нейчева този процес се наблюдава във всички развити страни в Европа и САЩ, като факторите са няколко – застаряващо население, увеличена продължителност на живота, нарастващ брой онкологични заболявания, навлизане на иновативни скъпи терапии.

 

Коментирайки темата за закупуването на автоматизирани и полуавтоматизирани смесителни устройства за приготвяне на разтвори за инфузия в онкологични лечебни заведения, тя посочи, че разходът за подобно оборудване е рентабилен само за много големи специализирани клиники с капацитет повече от 40 пациенти.

„Нашите Комплексни онкологични центрове не са такива. В тях смесването се извършва ръчно, в стерилна среда, в ламинирани боксове и аз като фармацевт, работил на терен, мога да уверя, че при наличие на добре обучен персонал и внимателна подготовка, загубите на скъпоструващи медикаменти могат да бъдат сведени до минимум“, каза зам.-министърът.

Тя увери, че екипът на здравно министерство има готовност незабавно да пристъпи към разработването на подзаконовата нормативна уредба, веднага след като стане ясно, че подготвеният законопеоркт за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина се приема от Народното събрание. С оглед увеличените нужди от квалифициран персонал, щатната численост на Изпълнителната агенция по лекарствата ще бъде увеличена с 20 бройки, а при доказана необходимост, вероятно и с повече. Първоначално данните от увеличения информационен поток ще бъдат обработвани по стандартния начин в екселски таблиици и изпращани по електронен път, докато бъде създаден и внедрен специален софтуер, с който ще се работи най-вече по отношение контрола на паралелния износ.

 

В законопеоркта се предвижда също така намаляване на административната тежест за клиничните проучвания, като заявителите вече ще подават документ само на едно място. Ще бъде променен също така режимът за дарения на лекарства – от разрешителен той ще бъде променен на уведомителен.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития