Новини - България

Регистриран е първи случай на денга в България
Прочетена: 358 пъти

Първи случай на денга е регистриран в България, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Диагностицираният със заболяването е  чуждестранен гражданин, който се е заразил в чужбина и е бил хоспитализиран у нас. Заболяването е потвърдено лабораторно в Националната референтна лаборатория по предавани с вектори инфекции чрез доказване на вирусната РНК в кръвта на болния и на специфични антитела в серума му.

 

От центъра припомнят, че денга е остра вирусна инфекция, характерна за тропическите и субтропическите райони. Вирусът се предава при ухапване от заразени с вируса комари Aedes aegypti и Aedes albopictus. В Европа, както и в нашата страна, е доказано разпространението на Aedes albopictus комари, което прави възможно разпространението на инфекцията при наличие на болни лица.

 

Клинично вирусната инфекция денга протича с треска, много силни и продължителни болки в мускулите, главоболие, гадене, повръщане, коремни болки и в редки случаи обрив и кървене. Това е най-разпространената арбовирусна инфекция в света с над 390 милиона случая годишно. По данни на Световната здравна организация (СЗО) драматично е нарастнал броят на случаите през последните десетилетия.

 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития