Новини - България

Регистри, обучения и апаратура за над 15 млн. евро подобряват българското здравеопазване
Прочетена: 236 пъти

Точно 29 проекта за подобряване на българското здравеопазване са финансирани по Програма БГ07 "Инициативи за обществено здраве", обяви по време на конференция за отчитане на напредъка по програмата служебният заместник-министър на здравеопазването Любомир Гайдов. Изпълнението на проектите трябва да приключи до 30 април 2017 г., а общата сума, с който са подпомогнати, е общо 15 782 353 евро, отпусната от Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

"Възползвам се от възможността да отправя благодарност към донорите на програмата: Кралство Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Безспорно тяхната финансова подкрепа допринася за постигане на видими резултати в здравеопазването в нашата страна", заяви заместник-министър Гайдов.

За пример той даде един от проектите на Министерството на здравеопазването, по които са закупени 437 високотехнологични медицински апарата за неонатология и пренатална диагностика, с което ще се подобри качеството на услугите в 34 лечебни заведения в цялата страна. Техниката предстои да бъде доставена.

 

Сред бенефициентите по проекти по програмата са още Националният център по заразни и паразитни болести, общини, болнични заведения като напр. УМБАЛ "Свети Георги", гр. Пловдив, Втора САГБАЛ "Шейново", Първа САГБАЛ "Света София", различни сдружения като Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве и др.

 

По проект на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) се създават регистри за диабет и редки болести. Подобрено е качеството на болничния престой в редица психиатрични лечебни заведения чрез реновиране на помещенията и повишаване на квалификацията на болничния и извънболничния персонал. Проведени са обучения на лични лекари, психолози и социални работници за разпознаване, лекуване и справяне с пациенти с депресивни и самоубийствени наклонности и други. Създадени са центрове за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст 10-19 години.

 

Програмен оператор по Програма БГ 07 "Инициативи за обществено здраве" е Министерството на здравеопазването, а националното съфинансиране е 2 367 353 евро. Целта на програмата е подобряване на общественото здраве и намаляване на здравните неравенства с фокус върху репродуктивното и психичното здраве, детското здравеопазване, подобряване на управлението в здравеопазването и специфичните здравни предизвикателства за ромското население.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития