Новини - България

Редките болести – в отделен фонд?
Прочетена: 141 пъти

Разходите за лечение на редки болести у нас вече достигат до 100 млн. лв. годишно, като тези средства са насочени само към 4500 пациенти. Тези данни бяха представени днес на пресконференцията на БЛС по темата за бюджета на Здравната каса. Смущаващ е не само високият размер на тези средства, но и ситуацията, в която са поставени останалите над 6 милиона здравноосигурени лица, каза по този повод председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. По неговите думи при тази ситуация дискриминирани могат да се окажат точно те, защото по-голямата част от финансовия ресурс се изразходва за много малко част от българските пациенти.

"Конкретно темата не е поставяна за обсъждане, но си заслужава това да стане в рамките на общите дискусии за финансирането на здравеопазването", категорични бяха от ръководството на съсловната организация.

„Разбира се, няма да допуснем  хората с редки болести да бъдат оставени на произвола на съдбата“, подчерта д-р Венцислав Грозев. В допълнение той поясни, че е възможно да се търси по-добро решение като бъде създаден специален фонд, осигурен със средства от държавата.     

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития