Новини - България

Разширен консилиум ще решава къде да бъде трансплантиран 9-годишния Байрям
Прочетена: 276 пъти
Снимка: Стоп кадър - бТВ

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев е разговарял вчера с близките на 9-годишния Байрям Али, който страда от тежка бъбречна недостатъчност и му предстои трансплантация, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

„Ще направим всичко необходимо детето да получи животоспасяващо лечение. Допитваме се до водещите български трансплантолози, които имат доказан опит и са готови да оперират Байрям“, каза д-р Кундурджиев, чиято дългогодишна медицинска практика е в областта на нефрологията и кардиологията.

От министерството припомнят, че на 23 ноември 2016 година по предложение на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД), директорът проф. Владимир Пилософ издава заповед за подпомагане на лечението на 9-годишния Байрям Али в Университетската клиника Тюбинген, Германия. От ведомството добавят, че предложението на Обществения съвет не е придружено от съответните експертни становища, а решението за лечение в чужбина се основава единствено на мнението на д-р Димитър Русинов, който не е трансплантолог. Съгласно законовите разпоредби, Министерството на здравеопазването има право да изпрати пациент за лечение в чужбина само след експертната преценка на специалисти-трансплантолози и на националния консултант. В тази връзка ведомството е разпоредило свикването на разширен консилиум от специалисти заради нуждата от спешна трансплантация на бъбрек на детето.

България разполага със специалисти с голям опит в трансплантациите. От 50 години у нас се правят успешни присаждания на органи. Не бива да се отнасяме с недоверие към възможностите на родните трансплантолози, нито към базата, с която разполагат, каза д-р Атанас Кундурджиев.

Само в Александровска болница за последните години са направени над 300 трансплантации, сред които и на деца, уточняват от министерството.

 

За случая на 9-годишния Байрям се разшумя в понеделник, когато момчето трябваше да пътува за трансплантация в Германия, но бе спряно от здравно министерство с мотива, че интервенцията може да се направи и в България. Тогава стана ясно, че днес момчето трябва да премине през консултации в болница "Лозенец", откъдето са заявили, че могат да извършат трансплантацията. Междувременно в медиите не спира да излиза информация, че състоянието на Байрям е критично и че се нуждае от спешна животоспасяваща трансплантация.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития