Новини - България

Разрешиха даряването на кръв от едно населено място за пациент в друг град
Прочетена: 1451 пъти

Със заповед на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров от 11 август се регламентира възможност за даряване на кръв в друго населено място, различно от това, в което се лекува пациента. Това съобщи на пресконференция днес заместник-министърът на здравеопазването маг. фарм. Лидия Нейчева. По думите й това ще улесни значително целия процес по кръводаряване и ще улесни хората, които даряват кръв за свои близки, лекувани в болници в друго населено място.

„Няма основание да се очаква срив в трансфузионната система. Преодолени са временните нарушеия в работния график на трансфузионните центрове“, увери зам.министърът.

Затрудненията в дейността им през последните 3 месеца са били причинени от липсата на тестове за анализ на кръвта и кръвните продукти, като кризата е била преодоляна чрез дарения. Забавена обществена поръчка е била в основата на появилия се недостиг на кръвни тестове и това е констатирано при проверките на контролните органи. Според зам. министър Нейчева, има един факт, който доказва, че системата от трансфузионни центрове работи пълноценно – установено е, че в сравнение със същия период на миналата година, са дарили кръв 48 дарители в повече.

 

154 са работещите в трансфузионната система в момента и има 48 незаети щатни бройки в нея. Хематолозите-трансфузиолози са сред най-дефицитните специалисти у нас и вниманието на ръководния екип на Министерството на здравеопазването ще бъде насочено към попълването на щата и осигуряването на всички условия за нормална работа на центровете. Ще бъде направен и анализ на заетостта, за да бъде установен броят на заеманите административни длъжности, обобщи зам.министър Нейчева.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития