Медицина на бъдещето -

Разработва се нов метод за регенериране на тъкани
Прочетена: 587 пъти

Австралийски учени от Университета на Нов Южен Уелс е открил метод за репрограмиране на костни и мастни клетки, за да се превърнат в стволови клетки и да регенерират различни видове тъкани, пише Gizmag, цитиран от „Фокус“. Техниката вече дава резултати при мишки и е възможно след няколко години да започне прилагането й за възстановяване на увредени тъкани при хора.

 

Методът превръща съществуващи костни и мастни клетки в индуцирани мултипотентни стволови клетки. При новата техника човешките стволови клетки се обработват с вещество, наречено 5-азацитидин и с добит от тромбоцити фактор на растежа-АВ в продължение на два дни. При следващата фаза клетките се обработват с фактора на растежа още три седмици. Химическата смес подготвя клетките за репрограмиране и трансформиране в индуцирани мултипотентни стволови клетки. След инжектиране в увредена тъкан, те се размножават и подпомагат растежа и оздравявянето.

 

Екипът планира да стартира опити върху хора следващата година, ако ефективността и безопасността на метода бъдат доказани при прилагане на репрограмирани човешки клетки за възстановяване на тъкани при мишки.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития