Новини - България

Разпределят парите на болниците по нови правила
Прочетена: 663 пъти

Бюджетите на лечебните заведения вече ще се определят не спрямо предходното тримесечие, а на база приходите им от април 2016 г. до май 2017 г., като ще се включи и надлимитната дейност, която все още не им е изплатена. Тази договореност е била постигната на среща между представители на Български лекарски съюз (БЛС), Министерството на здравеопазването (МЗ), Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Надзорния съвет на фонда, състояла се миналата седмица, съобщиха от централата на съсловната организация. Това е начин да се постигнат максимално близки стойности до реалната им дейност, като според изчисленията месечният разход за болниците, който ще разпределя касата ще бъде около 138-139 млн. лв., коментират от БЛС. Промени ще има и в разпределението на средствата по регионалните здравни каси (РЗОК) за извънболничната дейност, което ще се осъществява съвместно с лекарския съюз.

 

Хроничното недофинансиране на системата е много притеснително и това налага спешни мерки, за да се избегне фатална криза в здравеопазването, смятат от организацията. Според БЛС спешно е необходимо да бъдат осигурени финансови средства за изплащане на отчетената, но не заплатена дейност за периода от 30 ноември 2016 г. до 31 март 2017 г.  в размер на 14,9 млн. лв., а така също и да влезе в сила решението на Надзорния съвет на касата от януари 2017 г. за изплащане на сумата от 19,2 млн. лв. за медицински дейности и изделия за отчетена, но незаплатена дейност. Според лекарите това ще донесе спокойствие за лечебните заведения, които в момента са на ръба на фалита.

 

На заседанието са били обсъдени и мерки, които ще успокоят напрежението в системата. Част от предложенията засягат промяна в сроковете на заплащане към изпълнителите на медицинска помощ – 50% авансово за извършената дейност до 15-то число на месеца, следващ отчетния, за да може лечебните заведения да бъдат коректни платци към държавния фиск и да не изпадат в състояние на фалит. Други предложени мерки са: повишаване на контрола при разходите за медикаменти, като се ограничи възможността за навлизане на нови молекули за реимбурсация до септември всяка година, внезапни проверки с помощта на БЛС; спешно изработване на медицински стандарти по специалности, промяна в алгоритмите на клиничните пътеки, правила за добра медицинска практика, съвместно с БЛС.

 

Важен акцент сред дискутираните теми е била забраната за прехвърляне на парични средства от бюджета за медицински дейности към лекарства и отделяне на здравните осигуровки в отделна сметка с цел по-голям контрол и прозрачност върху изразходването на бюджета и др.

 

Според БЛС, прилагането на част от тези стъпки ще успокои значително напрежението в системата в краткосрочен план и ще разкрие възможност впоследствие да се очертаят мерки с дългосрочен характер, които да стабилизират здравеопазването, при условие, че се следва тяхното изпълнение.

 

По повод постигнатите договорености по време на срещата миналата седмица, здравният министър проф. Николай Петров каза по-рано днес в ефира на БНТ:

„Мисля, че постигнахме добро балансиране на интересите засега. За следващата година, когато се прави бюджета ще изляза с конкретни предложения“.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития