Новини - България

Разблокираха резерва на Здравната каса
Прочетена: 653 пъти
Снимка: Pixabay.com

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) на последното си заседание вчера взе решение да разблокира резерва на фонда и да насочи 38,840 млн. лв. от него за заплащане на лекарства и медицински изделия.

 

Надзорниците приеха окончателно бюджетната рамка на касата за следващата година. През 2018 г. финансиращата институция ще разполага с 3,8 млрд. лв.

 

Чрез преразпределение на бюджета за 2018 г. според исканията на Министерството на здравеопазването е постигнато увеличение на средствата за първичната извънболнична медицинска помощ със 7 млн. лв. По този начин общата сума за личните лекари ще достигне 207, 200 млн.лв. Увеличение от 1 млн.лв. ще има и на средствата за дентална помощ. Повече пари ще получат и специалистите в извънболничната помощ, а за болниците са предвидени още 22 млн. лв. Това става възможно след като НС реши да бъдат намалени парите, които касата дава за лекарства. Така сумата, предвидена за тази цел бе редуцирана с 300 млн.лв. и окончателният размер на парите за медикаменти бе закован на 1 млрд.лв. Взето бе решение резервът на касата да бъде запазен на нивото от 3%.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития