Новини - България

Равносметка: Докато болниците харчат, джипитата пестят пари
Прочетена: 432 пъти

Малко над 11 млн. лв. е спестила Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от разходите си за извънболнична помощ през първото тримесечие на годината, показват разчетите на публичния фонд, с които Redmedia разполага. 

 

Планираните средномесечни разходи за първична извънболнична помощ през 2017-та са 16,7 млн. лв., но през януари, февруари и март здравната каса е изплащала средно по 15.5 млн. лв. месечно.

 

В специализираната извънболнична помощ предвидената средномесечна сума е 18.3 млн. лв., а публичният фонд е харчил не повече от 15.8 млн. лева.

 

Така формираната обща икономия възлиза на около 11-12 млн. лв. само за първите три месеца на 2017-а. 

 

По-ниски са и разходите за медико-диагностични дейности, където месечно са харчени средно около 5.9 млн. лв. при планирани 6.4 млн. лв. средномесечно. 

"Причините за намалените разходи в извънболничната помощ може да са няколко. При общопрактикуващите лекари може да се дължи на намален брой осигурени или по-малко отчетени профилактични и/или диспансерни прегледи. При специалистите от извънболничната помощ и медико-диагностичните дейности намалените разходи може да се дължат или на намалени регулативни стандарти, или на неизползвани направления от общопрактикуващите лекари и лекарите от СИМП", коментират числата от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Единственият сектор в извънболничната помощ, който отбелязва ръст, е денталната помощ. При нея за първото тримесечие НЗОК е изплатила общо 58.8 млн. лв., което е 40% от определената в годишния бюджет сума. Увеличението се дължи на направените плащания за 4 месеца, вместо за 3, заради отложените от месец ноември 2016 година. 

 

От ЦЗПЗ отбелязват още, че през първото тримесечие на годината разходите за здравеопазване традиционно са по-ниски, затова те не бива да служат като основа за формиране на бюджетите в сектора за следващото тримесечие. 

 

Междувременно общински, областни и университетски лечебни заведения алармираха, че наложените им лимити са твърде рестриктивни и по-ниски дори от миналогодишните, въпреки записаните в Закона за бюджета на НЗОК повече пари за болнична помощ. Болниците в Стара Загора дори заплашиха, че няма да подпишат договорите си с публичния фонд, а други общински клиники планират закриване на отделения. 

"Не виждам друга цел освен масово ликвидиране на болници", коментира ситуацията в интервю за Redmedia председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев. 

За да се справи с патовата ситуация, новият Надзорен съвет на здравната каса се ангажира да обсъди корекция на месечните бюджети за болнична помощ, но какво ще покажат разчетите, предстои да разберем. 

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития